Nytt verktyg för att mäta demokrati ska tas fram

Nyhet: 2012-11-05

En internationell forskargrupp som leds från Göteborgs universitet ska ta fram ett nytt verktyg för att mäta demokrati. Verktyget ska bättre kunna definiera graden av demokrati i ett land än de idag existerande indexen.

– Behovet av ett funktionellt verktyg som till exempel kan mäta vad demokrati egentligen är och vilka faktorer som är viktiga för att totalitära stater ska bli demokratiska är mycket efterfrågat av såväl praktiker som forskare, säger Staffan I Lindberg. Han är docent i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och forskningsledare för projektet tillsammans med professorerna Michael Coppedge vid Kellogg Institute och John Gerring från Boston University i USA.

-Idag används framförallt de index som Freedom House och Polity IV tagit fram. Båda har stora problem, säger han. ,

Framförallt mäter dessa index bara några få saker som vilka som får rösta, om det finns politiska partier och hur många röstar. De flesta ser demokrati som något långt större än så. Staffan I. Lindberg menar också att det är svårt att följa hur Freedom House och Polity IV kommit fram till sina resultat.

Det nya verktyget, Varieties of Democracy, bygger på sju principer som är återkommande i föreställningar om demokrati; fria val, graden av frihet i landet, graden av jämlikhet mellan medborgarna, hur brett deltagandet i beslutsprocesser är, hur diskussioner inför beslut förs, jämlikhet i socioekonomiska förutsättningar att använda sina politiska rättigheter och i vilken omfattning principerna om majoritetsstyre och konsensus genomsyrar samhällena.
– Andra index mäter endast en eller två av dessa. Men eftersom vi motsätter oss idén att demokrati är bara en enda sak så visar vi istället upp resultaten på alla sju bedömningsprinciperna, vilket då blir just Variationer av demokrati. Resultatet blir ett mer nyanserat och flerdimensionellt mått där inget land framstår som perfekt, säger Staffan I. Lindberg.

Forskargruppen samlar nu in data för de första drygt 100 länderna, och bygger upp team av 3 000 experter som ska hjälpa till med datainsamlingen på plats i de resterande länderna. Alla bedömningar samlas sedan i öppna databaser.

Efter pilotfas har det nu blivit klart att Varieties of Democracy får sammanlagt 15 miljoner kronor för att bygga ut verktyget. Det är en blandning av utrikesförvaltningar, forskningsråd och biståndsorgan som finanserar forskningen.
– Det är oerhört glädjande och visar att de pengar som universitetet och utrikesdepartementet satsade i pilotprojektet var väl använda pengar, säger Staffan I. Lindberg.

FAKTA FINANSIÄRER
Svenska utrikesdepartementet (1 500 000 SEK), Norska forskningsrådet (110 000 USD, eller ca 750 000 SEK), Danska vetenskapsrådet (1 340 000 DKK, eller ca 1 500 000 SEK), Canadian International Development Agency (128 000 CAD, eller ca 830 000 SEK), Danska Utrikesministeriet (1 300 000 DKK DKK, eller ca 1 500 000 SEK), Europeiska Kommissionen/DEVCO (475 000 EURO, eller ca 4 000 000 SEK), University of Notre Dame (405 000 USD, eller ca 2 750 000 SEK), Göteborgs universitet (2 500 000 SEK)

För mer information:
Staffan I. Lindeberg, telefon 031–786 1226, 0733–76 15 40, e-post: staffan.i.lindberg@pol.gu.se

Varieties of Democracy, webb: www.v-dem.net